Belmondo

belmondo 2

Belmondo

Fellépés időpontja: augusztus 2. – 19.30-20.30

A Belmondo zenekart Czutor Zoltán alapított a 2005 végén, korábbi együttese, a Nyers feloszlása után. A zene iránt elkötelezett, rutinos előadókat keresett, akik szerettek volna valami mást, valami újat kipróbálni. Jó értelemben vett popzenét játszani, ami után még tükörbe lehet nézni.

Stílusuk saját meghatározásuk szerint „beatmetál”. Ebben a rock, a beat, a metál, az RHCP-s funk elemek szabad játékossággal keveredhetnek ’horribile dictu’ akár sanzonos, akár diszkós elemekkel is.

A Belmondo első dala és klipje (Lesz, volt, van) 2006 januárjában került napvilágra és mindjárt a leggyakrabban megszólaló hazai számok egyike lett. Ezt követően, 2006 májusában megjelent első nagylemezük is „Él ilyen Alien” címmel, melyhez a későbbiekben még 3 videoklip („Mégis remél”; „Nyugi, megváltozom”; „Minden nő”) készült. 2006 nyarán az alighogy felbukkanó Belmondo együttes már megkapta első VIVA Comet díj jelölését is az új zenekarok kategóriájában.  A Belmondo elsősorban koncertzenekar és létezésének közel 6 éve alatt minden évben növelték élő fellépéseik számát. Előadásaikon garantált a jó hangulatú élcelődés, a gegek és fricskák, szövegeik egyszerre elgondolkodtatóak és humorral fűszerezve tartanak tükröt a közönségnek. 2008-ban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak többek között a magyar MTV által rendezett MTV Icons siófoki koncertsorozatán, ahol a Belmondo az LGT előtt tisztelgő napon lépett fel.

Második nagylemezük (Hogy nézel rám?) 2008 nyarán jelent meg. Ennek első kislemez sikere a Rocksztár című szám, melyhez egyik leglátványosabb klipjüket készítették. 2008 decemberére leforgatták az album második videoklipjét is a Szájszám című dalhoz, mely a TELEKOM Fenntarthatósági Nap pályázatán Zene kategóriában 1. helyezést ért el. 

A 2010-ben a frontember (Czutor Zoltán) fellépett az MTV Icons Nagy Feró napján, ez év végén jelent meg harmadik Belmondo album, a Szájba rágót!, mely sokkal komplexebb és kiforrottabb, mint az előző kettő. Az első pop-os hangzása, a második rockzúzása után a „Szájba rágót!” sokkal inkább beat-esnek, „fülbarátabbnak” mondható. Az album első klipje a „Drága lányok” című számhoz készült, melyet decembertől tartott műsoron a magyar MTV.

2010 novemberében döntősök voltak a Jazzy Rádió dalversenyén. A sajátos felfogásban átdolgozott Belmondo dal 300 mű közül került a legjobbak közé 

Váratlanul robbant a köztudatba 2011 februárjában az MR2 által napi több alkalommal játszott, szívbemarkoló szerelmes daluk, a „Mikor”, amely még albumon sem jelent meg, de a rádióhallgatók hetek alatt beszavazták az utóbbi tíz év legjobb 15 száma közé.

A Pannónia Fesztivál felkérte őket, hogy írják meg a 2011-es PaFe hivatalos dalát, és ebben az évben született a „Süt rám a nap” című zeneszám is.

Czutor Zoltán, a Belmondo vezetője 2011. április 15-én megkapja az ARTISJUS „Az év szövegírója” díját. 2011 szeptemberében a zenekar egy nagyobb változáson esik át: közös megegyezéssel csere történik a basszusgitáros és zongorista poszton, Berci helyére a Deviszont és a Piknik Park zenekar basszusgitárosa Domján Gábor kerül, míg Tamás pozícióját Koltay Kurszán veszi át, aki a Plutó zenekarból lehetett korábban ismerős.

A 2011-es Sziget fesztivál egyik legkülönlegesebb attrakciójaként a Belmondo is eljátszott 2 dalt a Magyar Rádió Szimfonikusaival. A koncert 2011 decemberében CD-n és DVD-n is megjelent, majd a 12 szimfonikos, MR2 kultúrkörhöz tartozó zenekarból négyet – köztük a Belmondot – kiválasztottak, hogy december 19-én az Arénában ismételjék meg nagysikerű előadásukat.

A 2011-es év méltó megkoronázása volt a negyedik, Mikor című Belmondo album megjelentetése. A lemezen 13 Belmondo dal szerepel, köztük a 2011-es év egyértelmű sikere, a címadó Mikor. 

Év végén új, összefoglaló dupla albumuk „Good, Better, Belmondo” jelent meg, melyre 12-12 dalt válogattak ki szubjektív módon a korábbi korongokról, és újból felvették őket angolul és magyarul.

2012 év végén új, összefoglaló dupla albumuk „Good, Better, Belmondo” jelent meg, melyre 12-12 dalt válogattak ki szubjektív módon a korábbi korongokról, és újból felvették őket angolul és magyarul. Az utóbbiak pedig a „Szájalok” és a „Rovarsong”. A lemezen szerepel két-két vadonatúj angol, illetve magyar nyelvű dal is: az előbbiek a „Feelings” és a „Time to come alive” címet viselik.

2013 februárjában a Belmondo 3 új dalt rögzített, melyet egy nőnapi maxi kiadvány keretében hoznak nyilvánosságra. A maxi első dalához (Emelt díjas lányok) klipet is forgattak.