Firkin

Firkin-new2-vagott

Firkin

Fellépés időpontja:  augusztus 3. – 20.3

 

“Amikor a Firkin belecsap a húrokba, kipattan a kelta bulihangulat szikrája. A közönség újra meg újra elhagyja a földet. Százszor, ezerszer. Jól hangzik? Jól fog! Tűz!!”

2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta-bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon, rövid idő alatt.

Eredményeik magukért beszélnek:

 1. Teltházas első fellépés 2008 októberében, amit azóta  több mint 300 koncert követett.
 2. A rajongói tábor gyors növekedése (havi több mint 10.000 látogató a zenekar honlapján, 16.000 feletti Facebook-rajongó).
 3. A Universal Music a zenekar fél éves fennállásakor meghallgatta az első lemez hangfelvételét, és 2009 május 18-án kiadta.
 4. A zenekar számos fontos fesztiválon fellépett, amit hatalmas ováció és siker követett: a zenekar honlapján a koncertturné megtekinthető.
 5. Meghívták a Firkin teljes estés exkluzív produkciójának nagyszabású változatát, Bazi Nagy Ír KocsmaSó-t 2009. augusztus 8-ra, a Puskás Ferenc Stadion Szoborparkjába. A rendezvény hatalmas sikert aratott, a koncert részletei klip formájában 2009 novemberének végén jelentek meg.
 6. A Firkin megszervezte az 1. Ír-punk Fesztivált Budapesten, a szűken vett műfaj egyéves magyarországi jelenlétének lemérése érdekében: a várakozást felülmúló teltházas Tűzraktérbéli esemény meggyőzte a kétkedőket is a zenekar folk-punk-maistream határain mozgó stílusának hazai létjogosultságáról, követvén a nyugat-európai trendeket. Ezt 2012-ben követte a párhuzamosan Budapesten és Bécsben megrendezett 1. Nemzetközi Ír-Punk Fesztivál, ami kanadai, olasz zenekarok részvételével aratott hatalmas elismerést.
 7. 2009 decemberében megjelent Németországban egy válogatáslemez “Almost St. Patrick’s Day” címen, amelyen a világ jelenleg legjobbnak tartott folkzenekarai hallhatók. A magyarországi FIRKIN zenéje a Levellers, a New Model Army, a Flatfoot 56, a Fiddlers Green, a Mr. Irish Bastard, és más neves zenekarok társaságában található. Az album a Reedo Records gondozásában jelent meg.
 8. 2010. év eleje megtisztelő meghívással kezdődött: a Fonogram Díj 2010 ünnepi gáláján játszhatott az együttes, miközben világzenei kategóriában díjra jelölték.
 9. A zenekar legnagyobb magyarországi elismeréseként a Művészetek Palotája (MÜPA) meghívta a Firkint egy exkluzív koncert megtartására 2010. június 25-re, amelynek átütő sikere meghozta a zenekar számára a szélésebb körű elismerést.
 10. 2010 október elején a zenekar 1. albuma, a “Firkinful Of Beer” megkapta az Aranylemezt.
 11. 2010 nyarán elkészültek a 2. album felvételei Bécsben, az Empire Stúdióban. A Whup! c. album november 5-én jelent meg, azóta több európai és tengerentúli rádió repertoárjára vette a dalokat, ezt követően Kanadában a nemzetközi kelta Top Charton többször került 1. helyre a FIRKIN Lord Of The Dance c. dala.
 12. 2011. év több jelentős eseményt kínált a Firkin számára: egyhetes turné Kanadában (március), illetve számos magyar és külföldi fesztiválmeghívás (Németország, Ausztria, Csehország, Svájc, Szlovákia), ahol több esetben headlinerként (vezető zenekarként) játszhatott a banda.
 13. 2012-ben a zenekar felvette Bécsben 3. lemezének anyagát Jamie Winchester irányításával, amelynek különlegessége – többek közt – a magyar szövegek és a vendégzenészek. Egy balladás számba Ganxsta Zolee ugrott be, mint forradalmár rapper, három vidám dalt pedig Pál István „Szalonna“ kalotaszegi és székely hegedülése bolondít roppant csűrdöngölővé.
 14. 2012 szeptemberében, a zenekar 4. születésnapján felvett koncert DVD-n is megjelent, amit 2013-ban az M1 és a MR2-Petőfi Rádió teljes egészében leadott.
 15. 2013-ban két előző siker is megismétlődött: a Firkin harmadik albuma bekerült az öt jelölt közé a Fonogram Díj 2013-ban, illetve meghívták június 17-ére egy egyedi koncert létrehozására a Művészetek Palotájába. Ezen az estén az együttes művészi oldalát láthatta a közönség: 4 énekessel, vendégzenészekkel, a Pécsi Balett táncosaival, rajzfilmszerű vetítéssel, díszlettel bővítve hangzott el – többek közt – 10 új dal bemutatója is.
 16. 2013 nyarán számos fesztivál, céges parti, boros-sörös-pálinkás forgatag, falunap vendége a Firkin. Miután a zenekar ez évben leszerződött egy meghatározó német koncertügynökséghez, külföldön is egyre több, nívósabb fesztiválon játszhatja ki hatalmas energiáit a zenekar.

Olyan zenét játszik a FIRKIN, amire nem lehet nem táncolni, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból nagyszínpadoktól kocsmákig bárhol. Ahogy az angol mondaná: firkin is good, firkin’ good!